Joensuun Katajan Taitoluistelujaosto

Joensuun Kataja ry on toiminut Joensuussa jo vuodesta 1900 ja taitoluistelua on harrastettu seurassa reilusti yli kuusi vuosikymmentä vuodesta 1949 lähtien.

1970-luvulla Joensuun Kataja oli yksi Suomen parhaista taitoluisteluseuroista: paras saavutus oli Katajan Nina Kyöttisen SM-kulta vuonna 1975. Sen jälkeenkin seura on saanut nauttia aikuisten sarjan SM-mitaleista, vuonna 1998 niitä tuli kaksi: Miia Marttinen luisteli naisten SM-pronssia ja Tero Hämäläinen miesten SM-hopeaa. Viimeisin arvokisamitalli seurallamme on yksinluistelupuolelta v.2008; Sera Väistö saavutti sm-pronssia SM-juniorityttöjen sarjassa.

Tälläkin hetkellä seuralla on vahva edustus useissa nuorempien sarjoissa maan huipulla.

Muodostelmaluistelussa Joensuun Katajan muodostelmajoukkueet ovat useana vuonna olleet 'piikkinä lihassa' etelä-Suomen seurojen 'kiusaksi'. Parhaimpina saavutuksina toistaiseksi on ollut SM-juniorijoukkueemme Les Miraclesin SM-pronssi v. 2006 ja SM-kulta v. 2008. Junioreiden epävirallisissa MM-kilpailuissa, Junior World Challenge Cup:ssa, joukkueemme edusti Suomea  v.2007 ja saavutti upeasti sijan 6.

Seurassamme luistelee tällä hetkellä noin 200. Suurin osa luistelijoista on lapsia ja nuoria. Seura panostaa vahvasti tulevaisuuteen järjestämällä vuosittain luistelukouluja hyvien valmentajien johdolla ja jatkuvalla valmentajien koulutuksella.

Taitoluistelu harrastuksena

Taitoluistelu antaa lapselle uusia ystäviä, monipuolisen liikunnallisen harrastuksen ja mahdollistaa myös taiteellisen kehityksen. Taitoluisteluun liittyvät erottamattomasti urheilu ja taide. Tärkeintä on, että lapsi nauttii luistelusta ja että hänellä on jäällä hauskaa. Taitoluistelun parissa lapsi oppii tietysti luistelemaan, mutta taitoluistelu harrastuksena opettaa lapselle myös pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.

Taitoluistelun "temput" eivät ole aivan helppoja vaan niitä pitää harjoitella ahkerasti. Onneksi opeteltavia asioita voi kuitenkin pilkkoa pieniin palasiin. Niin onnistumisen elämyksiä koetaan lähes jokaisella harjoituskerralla. Onnistumisten kautta lapsen itsetunto kasvaa: lapsi saa palautetta juuri omasta toiminnastaan ja oppimisestaan.

Taitoluistelu on niitä urheilulajeja, joiden harrastaminen tulisi aloittaa hyvin nuorena, jopa nelivuotiaana, jos aikoo päästä lajissa esimerkiksi Suomen huipulle. Vain harvoista tulee mestareita, mutta liikunnan ja esittämisen riemun kokemiseen kaikilla lapsilla on mahdollisuus jo alkeisryhmistä alkaen.

Luistelijoiden vanhempien rooli on hyvin merkittävä harrastuksessa, sekä luistelijoiden harrastuksen tukemisessa että seuran tapahtuma- ja talkootoiminnassa. Luistelijoidemme vanhemmat ovatkin hyvin aktiivisia, josta kiitos heille.

PDF-tiedostoJoka_taitoluistelu_Visio, missio, arvot ja strategia_päivitys_03122015.pdf (61 kB)
Tutustu jaostomme toiminnan peruskiviin: visio, missio, arvot ja strategia löytyvät täältä!